Kategorie

11.08.2012

Szarlotka z morelami


Miałam ochotę na szarlotkę, ale przecież prowadzenie morelkowej akcji do czegoś zobowiązuje.






Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 100 g migdałów blanszowanych (lub płatków)

  • 1 kg antonówek
  • 1/2 kg moreli
  • 100 g cukru (lub do smaku)
  • 2 łyżki kaszy manny




Wykonanie:

Antonówki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Morele myjemy i kroimy w ósemki.  Jabłka podsmażamy przez chwilę, dodajemy połowę cukru i dalej chwilę smażymy.  Kiedy się lekko rozpadną, dodajemy pokrojone morele i mieszamy.  Dodajemy resztę cukru (warto sprawdzić smak, bo wszystko zależy od jabłek i słodkości moreli).  Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę, masło i cukier wyrabiamy palcami na kruszonkę.  Odkładamy około 450  - 500 g i wykładamy ciastem dno prostokątnej formy (wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy kaszą manną i wykładamy podduszone owoce.
Pozostałą mąkę z cukrem i masłem mieszamy z posiekanymi migdałami.  Posypujemy kruszonką owoce.  Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Możemy po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.