Miałam ochotę na szarlotkę, ale przecież prowadzenie morelkowej akcji do czegoś zobowiązuje.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 100 g migdałów blanszowanych (lub płatków)
- 1 kg antonówek
- 1/2 kg moreli
- 100 g cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Antonówki
myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Morele myjemy i kroimy w
ósemki. Jabłka podsmażamy przez chwilę, dodajemy połowę cukru i dalej
chwilę smażymy. Kiedy się lekko rozpadną, dodajemy pokrojone morele i
mieszamy. Dodajemy resztę cukru (warto sprawdzić smak, bo wszystko
zależy od jabłek i słodkości moreli). Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę,
masło i cukier wyrabiamy palcami na kruszonkę. Odkładamy około 450 -
500 g i wykładamy ciastem dno prostokątnej formy (wyłożonej papierem do
pieczenia). Posypujemy kaszą manną i wykładamy podduszone owoce.
Pozostałą
mąkę z cukrem i masłem mieszamy z posiekanymi migdałami. Posypujemy
kruszonką owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Możemy po
ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.