Miałam ochotę na szarlotkę, ale przecież prowadzenie morelkowej akcji do czegoś zobowiązuje.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 100 g migdałów blanszowanych (lub płatków)
- 1 kg antonówek
- 1/2 kg moreli
- 100 g cukru (lub do smaku)
- 2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
Antonówki
 myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.  Morele myjemy i kroimy w
 ósemki.  Jabłka podsmażamy przez chwilę, dodajemy połowę cukru i dalej 
chwilę smażymy.  Kiedy się lekko rozpadną, dodajemy pokrojone morele i 
mieszamy.  Dodajemy resztę cukru (warto sprawdzić smak, bo wszystko 
zależy od jabłek i słodkości moreli).  Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę,
 masło i cukier wyrabiamy palcami na kruszonkę.  Odkładamy około 450  - 
500 g i wykładamy ciastem dno prostokątnej formy (wyłożonej papierem do 
pieczenia). Posypujemy kaszą manną i wykładamy podduszone owoce.
Pozostałą
 mąkę z cukrem i masłem mieszamy z posiekanymi migdałami.  Posypujemy 
kruszonką owoce.  Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Możemy po 
ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.