Kategorie

20.10.2012

Trzeszczący chlebek dyniowy


Zauroczył mnie na zdjęciach w Smitten Kitchen.  Tam występował w wersji bananowej, ale zamiana banana na dynię to żaden problem.  Powiem Wam, że jest genialny, chociaż dodatek orzechów może go jeszcze polepszyć.



Składniki:
  • 275 puree dyniowego
  • 1 duże jajko
  • 80 ml oliwy
  • 80 ml syropu z agawy (lub syropu klonowego lub miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 180 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g surowej kaszy jaglanej


Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Formę keksówkę o długości 23 cm natłuścić masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (ja preferuję papier). Włożyć puree dyniowe do miski, dodać jajko, oliwę, syrop z agawy i wanilię.  Wymieszać widelcem.  Dodać sodę, przyprawy i ponownie wymieszać.  Następnie dodać mąkę, wymieszać tylko do połączenia składników.  Na sam koniec dodać kaszę i ponownie wymieszać.
Wyłożyć masę do keksówki i piec w nagrzanym piekarniku około 40 - 50 minut, aż do suchego patyczka.  Wystudzić (lub tez nie ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.