Kategorie

10.11.2012

Pieczone jabłka

Kiedy nachodzi ochota na coś słodkiego, a w domu słodyczowe pustki.  Kilka banalnych składników i idealny deser gotowy.  Do tego idealnie pasują do Orzechowego Tygodnia.






Składniki:
  • 4 jabłka
  • 4 orzechy włoskie
  • 6 - 8 orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki rodzynek
  • 2 łyżeczki suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki miodu
  • cynamon, lub przyprawa do piernika


Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, odcinamy górną część na mniej więcej 3/4 wysokości.  Łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne.   Orzechy, rodzynki i żurawinę siekamy.  Mieszamy razem z przyprawami i wkładamy mieszankę do wydrążonych jabłek. 
Polewamy każde jabłko łyżeczką miodu i przykrywamy odciętą końcówką.  Wkładamy do naczynia i pieczemy około 20 - 30 minut (w zależności od wielkości i odmiany jabłek).  Podajemy ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.