Kategorie

21.12.2012

Kompot z suszu

Kiedyś nie przepadałam za kompotem z suszu.  Potem odkryłam, że przeszkadzały mi w nim wędzone owoce.  Wersja z suszonymi jest bezbłędna, a jeśli dodamy do tego przyprawę do piernika to już zupełna rewelacja.




Składniki:
  • 50 g suszonych śliwek
  • 100 g suszonych jabłek
  • 50 g suszonych gruszek
  • cukier trzcinowy
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 2 - 3 litry wody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika



Wykonanie:
Owoce i cynamon zalać wodą.  Doprowadzić do wrzenia.  Dodać przyprawę do piernika.  Gotować około 30 minut.  Dosłodzić cukrem.  Odstawić na kilka godzin.  Podawać schłodzony lub na ciepło - w zależności od upodobań.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.