Kategorie

17.12.2012

Migdałowe gwiazdki

Troszeczkę przypominają makaroniki, ale nie są aż tak bardzo kapryśne.  Polecam odłożyć więcej masy bezowej, bo zawsze można dodać więcej w trakcie mieszania.  Jeśli  okaże się, że odłożyliście za mało i masa jest dość rzadka, możecie dodać mąki pszennej.  Ja musiałam do moich dodać odrobinę.  
Na podstawie przepisu z książki "Święta Polskie" z kolekcji Pani Domu.





Składniki:
  • 3 białka
  • 300 g cukru pudru
  • 1 1/2 przyprawy do piernika
  • 350 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka amaretto
  • szczypta soli



Wykonanie:
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.  Białka ubyć ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Dodać cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie błyszcząca. Odłożyć przynajmniej 1/2 szklanki masy.  Zmielone migdały wymieszać z przyprawą do piernika i amaretto.  Delikatnie wymieszać z masą bezową.  Wyrobić ciasto (ewentualnie dodać mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt rzadka).  Ciasto rozwałkować na około 5 mm.  Wycinać gwiazdki i wykładać na przygotowanej blaszce.  Każdą gwiazdkę posmarować odłożoną masą białkową. Odstawić na noc od obsuszenia.  Piec około 5 - 6  minut w 230 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.