Troszeczkę
przypominają makaroniki, ale nie są aż tak bardzo kapryśne. Polecam
odłożyć więcej masy bezowej, bo zawsze można dodać więcej w trakcie
mieszania. Jeśli okaże się, że odłożyliście za mało i masa jest dość
rzadka, możecie dodać mąki pszennej. Ja musiałam do moich dodać
odrobinę.
Na podstawie przepisu z książki "Święta Polskie" z kolekcji Pani Domu.
Składniki:
- 3 białka
- 300 g cukru pudru
- 1 1/2 przyprawy do piernika
- 350 g zmielonych migdałów
- 1 łyżka amaretto
- szczypta soli
Wykonanie:
Blachę
wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubyć ze szczyptą soli na sztywną
pianę. Dodać cukier puder i dalej ubijać, aż masa będzie błyszcząca.
Odłożyć przynajmniej 1/2 szklanki masy. Zmielone migdały wymieszać z
przyprawą do piernika i amaretto. Delikatnie wymieszać z masą bezową.
Wyrobić ciasto (ewentualnie dodać mąki pszennej, jeśli masa jest zbyt
rzadka). Ciasto rozwałkować na około 5 mm. Wycinać gwiazdki i wykładać
na przygotowanej blaszce. Każdą gwiazdkę posmarować odłożoną masą
białkową. Odstawić na noc od obsuszenia. Piec około 5 - 6 minut w 230
stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.