Kategorie

7.12.2012

Pierniczki

Te pierniczki doskonale zachowują swój kształt, dlatego idealnie nadają się do zrobienia "karteczek" z imionami.  Przyznajcie, czy tak opisany prezent nie będzie od razu milszy dla obdarowanego?  Przepis ten jest moją niewielką modyfikacją przepisu Liski z dodatku do Newsweeka "Smak i Styl".





Składniki:
  • 450 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • 150 g miodu
  • 100 g masła
  • 150 g drobnego cukru




Wykonanie:
Cukier, miód i masło włożyć do garnka i roztopić na niewielkim ogniu.  Odstawić do ostudzenia, a następnie dodać jajko i wymieszać.  Pozostałe składniki wsypać do miski.  Dolać masę miodowo - jajeczną i dobrze wyrobić (ja robiłam do robotem).  Zawinąć w folię i schować na minimum godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika).  Następnie ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość około 0,5 cm.   Nagrzać piekarnik do 175 stopni.   Z ciasta wycinać pierniczki i układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 8 - 10 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.