Kategorie

4.12.2012

Piernikowa panna cotta

Oto delikatna panna cotta, która swobodnie może zagościć na Waszych świątecznych stołach.  Mocno piernikowy smak, delikatna konsystencja i złotawy  kolor.  Jak dla mnie idealny deser na święta.




Składniki:
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 ml płynnej śmietanki kremówki
  • 200 ml  mleka
  • 60 g Cukru Królewskiego trzcinowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika




Wykonanie:
Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, wymieszać i pozostawić aby napęczniała.  Śmietankę, mleko, cukier trzcinowy i przyprawę do piernika podgrzewać cały czas mieszając.  Zagotować i zdjąć z ognia.  Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać bardzo dokładnie.  Kiedy wszystko będzie dokładnie rozpuszczone wylewamy mieszankę do foremek (filiżanek).  Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie chowany do lodówki do całkowitego stężenia - najlepiej na całą noc.  Przed podaniem foremki wkładamy na chwilę do gorącej wody i wykładamy na talerzyk.




Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.