Składniki:
- 375 ml jogurtu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczkakurkumy
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- 10 pałek z kurczaka
- 200 g bułki tartej
Wykonanie:
Do dużej miski przełożyć jogurt, sól morską, imbir, kurkumę i po 1 łyżeczce kolendry i papryki. Dokładnie wymieszać. Kurczaka umyć i przełożyć do marynaty jogurtowej. Każdy kawałek dobrze obtoczyć w jogurcie. Miskę wstawić do lodówki na 24 godziny (ja wstawiłam wieczorem, a piekłam w południe).
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Na talerzu wymieszać bułkę tartą z pozostałą kolendrą i papryką, solą i pieprzem. Wyjmować po jednym kawałku kurczaka i obtaczać w panierce. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 40-45 min, aż będzie złoty.
Podawać na przykład z sałatką coleslaw i pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.