Kategorie

7.01.2013

Ciabatta z płatkami owsianymi

Ostatnio brak czasu na zakwasowe pieczywo.  Dlatego też nadrabiam zaległości drożdżowe.  Ten przepis z Kwestii Smaku wydrukowałam już dawno temu i cieszę się, że wreszcie udało mi się upiec te chlebki.  Mam jednak malutkie zastrzeżenie co do wysokości temperatury.  W moim piekarniku chlebki spiekły się za bardzo. Myślę, że spokojnie wystarczyło by im 220 stopni.  Uwaga w przepisie mąka oraz płatki nie są w gramach, a w mililitrach !!!




Składniki
  • 600 ml mąki pszennej
  • 150 ml płatków owsianych
  • 400 ml ciepłej (letniej) wody
  • 1 łyżka miodu
  • 35 g świeżych drożdży (lub 7 g instant)
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Mąkę odmierzyć i przesiać. W drugiej misce płatki owsiane zalać wodą, dodać miód, drożdże, oliwę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Następnie rozczyn dodać do przygotowanej wcześniej mąki i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać sól i ponownie wymieszać.  Odstawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 1 godzinę.
Ciasto podzielić na 3 części (nie dodajmy mąki, nawet jeśli będzie bardzo rzadkie). Najlepiej robić to rękami wysmarowanymi oliwą.  Każdą część ciasta rozciągnąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Chlebki posypać sezamem lub czarnuszką.  Odstawić na chwilę do podrośnięcia.  Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni (ja następnym razem rozgrzeję do 220).  Chlebki pieczemy w tej temperaturze przez 15 minut, a następnie przez kolejnych 15 minut w temperaturze 150 stopni.  Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na kratkę do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.