Składniki:
Na ciasto:
- 190 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 ml oleju
- 80 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 160 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Na nadzienie owocowe:
- 350 g żurawiny (dałam mrożoną)
- 100 g miodu
Na kruszonkę:
- 200 g mielonych migdałów
- 80 g cukru trzcinowego
- 120 g masła
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 22 cm tortownicę wyłożyć papierem na dnie.
Do garnka o grubym dnie wsypać żurawinę i miód. Gotować na średnim ogniu przez kilka minut, aż owoce się lekko rozpadną. Odstawić.
W misce wymieszać olej, jajka, jogurt i wanilię. Dodać przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Całość wymieszać i przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć ugotowane owoce.
Do miski wsypać mielone migdały. Dodać zimne masło i wyrobić rękoma, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i wymieszać. Kruszonkę wysypać na owoce. Piec około 50 - 60 minut, aż do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.