Kategorie

29.01.2013

Jagodowy Eton Mess

Uwielbiam ten deser z różnych przyczyn.  Po pierwsze można zrobić tysiące różnych wersji smakowych, po drugie jest banalny w przygotowaniu, po trzecie nie trzeba trzymać się żadnych proporcji,  a po czwarte smakuje obłędnie.  To czego w nim nie lubię, to ilość kalorii :)
Jeżeli nie macie frużeliny jagodowej, możecie użyć dżemu jagodowego, lub na przykład wiśniowego.






Składniki:
 Wykonanie:
Bezy (na jedną porcję użyłam ok. 50 g) rozkruszamy.  Schłodzoną śmietanę ubijamy z odrobiną cukru (dałam 1 łyżeczkę na ok. 100 g śmietany).  Na dno naczynia wkładamy część rozkruszonych bez, na to odrobię kremówki, frużelinę, znowu bezy, śmietanę i owoce.  Wierzch dekorujemy odrobiną bez.  Podajemy natychmiast.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.