To
propozycja dla tych, którzy boją się drożdży. Przepis znalazłam w
"Kuchni polskiej" pod nazwą łatwe pączki. Trzeba przyznać, że są łatwe,
ale jak dla mnie do smaku pączków im daleko. Nie oznacza to, że nie są
smaczne. Wręcz przeciwnie, są bardzo smaczne, ale to jednak nie jest
smak pączków.
Składniki:
500 g mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
150 g cukru
1 łyżeczka esencji (waniliowej lub migdałowej)
3 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
Wykonanie:
Masło
ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia oraz jajka.
Wyrabiamy robotem przez kilka minut. Następnie dodajemy esencją i
zagniatamy rękoma. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego i
formujemy kulki. Smażymy w temperaturze 180 stopni przez kilka minut,
aż będą rumiane. Osączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem
pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.