Kategorie

2.02.2013

Pączki Donny Hay

Powiem krótko.  Są idealne.  Miękkie, nie są nasiąknięte tłuszczem, nie za duże.  A do tego ilość w sam raz dla rodziny, tak aby się najeść, ale niekoniecznie przejeść.  Przepis znalazłam tutaj  i od razu wpadły mi w oko.  Polecam Wam serdecznie na najbliższy czwartek i nie tylko.




Składniki (na ok. 20 pączków)
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1½ łyżki letniej wody
  • 125ml letniego mleka
  • 2 łyżki drobnego cukru
  • 50g masła, stopionego
  • 335g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • 250ml dżemu / budyniu do nadziania
Wykonanie:
Drożdże, wodę, mleko i łyżkę cukru umieścić w misce.  Odstawić w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż zacznie bąblować. Dodać masło, mąkę, jajko i pozostały cukier. Wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto.  Wyrobić w robocie lub rękoma, aż ciasto będzie gładkie.  Włożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia.   Następnie wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.  Urywać po 1 łyżce ciasta i formować w kule.  Układać na papierze do pieczenia i odstawić pod przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Olej wlać do garnka i rozgrzać do 180°C.  Smażyć pączki partiami z każdej strony, aż będą złociste.  Osuszyć na ręczniku papierowym.  Nadziewać dżemem lub budyniem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.