Składniki (na ok. 20 pączków)
- 2 łyżeczki drożdży instant
- 1½ łyżki letniej wody
- 125ml letniego mleka
- 2 łyżki drobnego cukru
- 50g masła, stopionego
- 335g mąki pszennej
- 2 jajka
- olej do smażenia
- 250ml dżemu / budyniu do nadziania
Wykonanie:
Drożdże,
wodę, mleko i łyżkę cukru umieścić w misce. Odstawić w ciepłe miejsce
na około 10 minut, aż zacznie bąblować. Dodać masło, mąkę, jajko i
pozostały cukier. Wymieszać, aż powstanie lepkie ciasto. Wyrobić w
robocie lub rękoma, aż ciasto będzie gładkie. Włożyć ciasto do
naoliwionej miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce na 45 minut, do wyrośnięcia. Następnie wyrabiać przez kilka
minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Urywać po 1 łyżce ciasta i
formować w kule. Układać na papierze do pieczenia i odstawić pod
przykryciem na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Olej
wlać do garnka i rozgrzać do 180°C. Smażyć pączki partiami z każdej
strony, aż będą złociste. Osuszyć na ręczniku papierowym. Nadziewać
dżemem lub budyniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.