Kategorie

22.02.2013

Placuszki czekoladowe

Bardzo lubię ten Czekoweekend.  Nawet chyba więcej niż bardzo.  Bardzo lubimy też weekendowe placuszki.  Dlatego w tym roku na początek tak cudownego weekendu placuszki z kawałkami czekolady, puszyste jak żadne inne.  Na podstawie tego przepisu.




Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 50 g stopionego masła
  • 100 g posiekanej czekolady (dałam gorzką)
 
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w misce.  Dodać mleko, żółtka i ostudzone masło.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie połączyć z pozostałym ciastem.  Dodać posiekaną czekoladę i znowu delikatnie wymieszać.  Smażyć na patelni beztłuszczowej, lub na zwykłej na odrobinie tłuszczu.  Nakładać po 1 łyżce ciasta na jeden placuszek.  Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.