Składniki (na ok. 7 - 8 bułeczek)
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 40 g masła w temperaturze pokojowej
- 150 ml mleka
- 1 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik
nagrzewamy do 220 stopni. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy masło i
wyrabiamy palcami tak, aby powstały grudki. Dodajemy proszek do
pieczenia, cukier i sól. Mieszamy. Dolewamy stopniowo mleko i mieszamy
ciasto nożem. Ręce obsypujemy mąką i szybko zagniatamy ciasto.
Rozwałkowujemy na grubość 2 cm i wykrawamy bułeczki (należy robić to
szybkim, prostym ruchem tak, aby bułeczki nie zmieniły kształtu).
Wycięte sconsy układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy w górnych partiach piekarnika przez 12 - 15 minut. Podajemy
lekko ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.