Kategorie

11.02.2013

Tort migdałowy z Amaretto

Oto tort upieczony na 7 urodziny mojej córci.  Tort bez mąki, z migdałami.  Do tego jeszcze idealny tuż po Tłustym Czwartku, bo można zużyć nadmiar białek.  Pomysł na blaty zaczerpnęłam z Tortu Andaluzja.




Składniki na masę:
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 30 ml Amaretto
  • 3 łyżki cukru pudru


Wykonanie:
Śmietanę ubijamy na sztywno.  Dodajemy pozostałe składniki i ubijamy na mniejszych obrotach tylko do połączenia składników.

Składniki na blaty:
  • 10 białek
  • 160 g zmielonych migdałów
  • 160 g cukru pudru
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • 37 g kakao

Wykonanie:
Przygotować 3 okręgi z papieru do pieczenia,  o średnicy 24 cm. Tortownicę wyłożyć jednym papierem a boki wysmarować masłem.
Migdały wymieszać z cukrem pudrem i kakao, przesiać.  Jeżeli używać kupnych tartych migdałów należy je najpierw zmielić np. w blenderze.
Białka ubić na sztywno, dodając pod koniec po łyżce cukru drobnego.  Następnie delikatnie wymieszać białka z przygotowanymi migdałami.
Gotowe ciasto podzielić na 3 części.  Wylać pierwszą część do przygotowanej tortownicy i wyrównać.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 - 17 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Kiedy studzimy jeden blat, tortownicę wykładamy drugim papierem i nalewamy drugą część masy.  Pieczemy, studzimy i tak samo postępujemy z ostatnią częścią ciasta.

Ostudzony blat wykładamy na paterę.  Smarujemy 1/3 przygotowanej masy.  Kładziemy drugi blat i smarujemy również 1/3 masy.  Przykrywamy ostatnim blatem.  Smarujemy masą z góry i po bokach.  Tort można udekorować mielonymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.