Kategorie

25.03.2013

Barszcz biały na zakwasie

Jedna z dwóch zup obowiązkowych na naszych świątecznych stołach.  Muszę przyznać, że u nas raczej pojawia się żur, ale ta wersja barszczu bardzo nam posmakowała.  Jedliśmy ją w Niedzielę Palmową, ale coś czuję, że zagości też na naszych stołach, w tę Wielkanocną.




Składniki:
  • 500 g białej kiełbasy
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 - 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przyprawy do żurku i barszczu białego Kamis
  • sól, pieprz
  • 1 porcja zakwasu na barszcz
  • 2,5 - 3 litry wody
  • ok. 250 ml śmietany
  • 1 - 2 łyżki mąki pszennej razowej
  • jajka ugotowane na twardo

Wykonanie:
Kiełbasę podzielić na kilka dużych kawałków.  Wrzucić do garnka z wodą i zagotować.  Dodać obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie i liść.  Gotować przez kilka minut. Dodać obrane warzywa i gotować przez około 30 minut.   Kiedy warzywa i kiełbasa są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka.  Dolewamy zakwas, mieszamy  i gotujemy przez chwilę.  W kubku mieszamy mąkę pszenną ze śmietaną.  Dolewamy odrobinę gorącej zupy i mieszamy.  Całość wlewamy do garnka z zupą i gotujemy przez kilka minut.  Zupę doprawiamy przyprawą, solą i pieprzem.   Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo i obraną, pokrojoną na kawałki białą kiełbasą (tą, na której gotowaliśmy barszcz).


Wpis sponsorowany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.