Składniki:
- 900 g twarogu półtłustego
- 200 g cukru drobnego
- 200 g śmietany kremówki
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Twaróg zmielić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Twaróg zmiksować przez chwilę z kremówką, dodając jajka. Dodać pozostałe składniki (laskę wanilii przeciąć na pół i wyjąć ziarenka, które dodajemy do masy). Nie miksujemy masy zbyt długo, a tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez około godzinę. Sernik można przykryć folią aluminiową, aby nie zezłocił się zbytnio. Ze względu na dodatek cukru waniliowego z kardamonem, nie uzyskamy śnieżnobiałego koloru. Za to zyskamy na smaku.
Upieczony sernik studzimy w formie przez kilka godzin.
Wpis sponsorowany
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.