Składniki:
Na ciasto:
- 225 g daktyli, bez pestek, pokrojonych na kawałki
- 300 ml wrzącej wody
- 115 g masła, miękkiego
- 175 g drobnego cukru trzcinowego
- 3 jajka
- 225 g maki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka sody
Polewa:
- 85 g jasnego cukru muscovado
- 55 g masła
- 3 łyżki tłustej śmietanki (użyłam 12%, bo nie miałam innej)
Wykonanie:
Tortownicę 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (wyłożyłam dno i boki). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Daktyle
kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy. Masło i cukier ucieramy, aż
stanie się puszyste. Dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
Następnie dajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy
szpatułką. Do wody z daktylami dodajemy sodę. Na koniec wlewamy wodę i
daktyle do masy i bardzo dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do
tortownicy i pieczemy około 60 minut.
Składniki
na polewę przekładamy do garnuszka. Roztapiamy na małym ogniu cały
czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 3 minuty.
Piekarnik przełączamy na opcję grill. Upieczone ciasto polewamy polewą i
wstawiamy ponownie do piekarnika. Czekamy, aż polewa zacznie bulgotać i
wyłączamy piekarnik. Czekamy aż polewa ostygnie i stężeje. Ciasto
podajemy po przestudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.