Kategorie

23.04.2013

Bitki wieprzowe

Długo się wahałam, czy pokazywać ten przepis, czy też nie.  Głównie chodziło mi o zdjęcia.  Nie do końca wyszły tak jak planowałam.  Światło nie takie, sos też nie tak.  Po konsultacjach na FB postanowiłam, że jednak przepis się pojawi. 



Składniki
  • ok. 500 g mięsa wieprzowego ( u nas szynka)
  • 1 - 2 cebule
  • 2 marchewki
  • sól, pieprz
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 - 2 łyżki mąki
  • 2 - 3 łyżki śmietany
  • koperek
  • olej do smażenia


Wykonanie:
Mięso kroimy na mniej więcej 1 cm plastry.  Rozbijamy tłuczkiem.  Smażymy na oleju na złoty kolor w obu stron.  Zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem.  Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę.  Wkładamy mięso. Wody ma być tyle, aby zakrywała mięso.  Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę.  Wrzucamy do duszącego się mięsa.  Całość lekko doprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.  Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę.  Na patelni podgrzewamy olej.  Dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zbrązowieje.  Dodajemy odrobinę wody (tej, w której się dusi mięso).  Mieszamy i dodajemy zasmażkę do mięsa.  Mieszamy i chwilę dalej gotujemy.  Dodajemy śmietanę i posiekany koperek.  Mieszamy.  Podajemy z ziemniakami lub kaszą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.