Składniki
- ok. 500 g mięsa wieprzowego ( u nas szynka)
- 1 - 2 cebule
- 2 marchewki
- sól, pieprz
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 - 2 łyżki mąki
- 2 - 3 łyżki śmietany
- koperek
- olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso kroimy na mniej więcej 1 cm plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Smażymy na oleju na złoty kolor w obu stron. Zagotowujemy wodę z liściem laurowym i zielem. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę. Wkładamy mięso. Wody ma być tyle, aby zakrywała mięso. Na patelni podsmażamy pokrojoną cebulę. Wrzucamy do duszącego się mięsa. Całość lekko doprawiamy i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec gotowania przygotowujemy zasmażkę. Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy mąkę i smażymy mieszając, aż zbrązowieje. Dodajemy odrobinę wody (tej, w której się dusi mięso). Mieszamy i dodajemy zasmażkę do mięsa. Mieszamy i chwilę dalej gotujemy. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.