Kategorie

2.04.2013

Hot cross buns

Na tradycyjne angielskie bułeczki miałam chęć już od dawna.  Jednak co roku jakoś się nie składało, a chciałam je zrobić koniecznie w Wielkim Poście.  W tym roku miałam jednak mobilizację.  Wahałam się tylko czy skorzystać z przepisu Donny Hay, czy z przepisu Hamelmana.  Wygrał mistrz.  Donna za rok?  Może wcześniej, bo bułeczki zrobiły furorę u nas w domu. Zdecydowanie nie tylko na Wielki Piątek.




Składniki:

Na zaczyn:
  • 40 g mąki pszennej chlebowej
  • 190 g mleka
  • 1/2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 7 g drożdży instant


Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać mąkę i cukier.  Całość dokładnie wymieszać.  Miskę przykryć folią i odstawić na około pół godziny, aż zaczyn podwoi swoją objętość.

Składniki na ciasto właściwe:
  • 340 g mąki chlebowej
  • 55 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 60 g cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego
  • 110 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanych skórek pomarańczy i cytryny
  • cały zaczyn


Wykonanie:

Przesiać mąkę do miski.  Dodać miękkie masło i wymieszać, aż masło będzie równo rozprowadzone po całej mące.  Dodać jajko, cukier, sól, ziele angielskie i całość wymieszać.  Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto na najniższej prędkości miksera przez 3 minuty.  Następnie wyrabiać przez kolejne 3 minuty na wyższej prędkości.  Na koniec dodać rodzynki i skórki kandyzowane.  Wyrobić tak, aby owoce były rozprowadzone równomiernie.  Nakryć miskę i odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia.  
Wyrośnięte ciasto uderzyć, aby odgazować. Podzielić je na 12 równych części.  Z każdej ulepić bułkę.  Bułeczki ułożyć  na blaszce w równych odstępach.  Nakryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 1 godzinę.


Składniki na białą masę:
  • 30 g roztopionego masła
  • 20 g mleka
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 30 g cukru (zwykły biały)
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 55 g maąki
  • 2 łyżeczki rozbełtanego jajka


Wykonanie:
Podczas gdy bułeczki rosną, przygotowujmy pastę na krzyże.    W garnku rozpuszczamy masło i cukier.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko, wanilię, skórkę cytrynową i 2 łyżeczki jajka.  Całość mieszamy do połączenia składników.  Przesiewamy mąkę i ponownie mieszamy tak, aby nie było grudek.  Pastę przekładamy do rękawa cukierniczego z 0,5 cm końcówką.  Pastę wyciskamy na bułeczki tak, aby na każdej bułce powstał krzyż.

Tak udekorowane bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 14 - 16 minut.  Pomimo tego, że bułeczki będą dość brązowe, będą bardzo miękkie. 

Kiedy bułki będą się piekły, przygotowujemy syrop. 
50 g cukru i 50 g wody mieszamy i gotujemy tak, aby powstał syrop.  Gorące jeszcze bułki smarujemy syropem.  Jemy ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.