Kategorie

17.04.2013

Kremowa zupa pomidorowa z soczewicą

Pogoda nareszcie wiosenna, ale u nas zupy zawsze cieszą się dużym powodzeniem.  Ta, bardzo szybka, ale niesamowicie smaczna, powstała pod wpływem chwili.  Miała być sama soczewica, ale przypomniałam sobie rozmowy dziewczyn, blogerek, o poprawianiu koloru czerwonej soczewicy.   Okazało się, że nie tylko kolor zyskał, smak również.



Składniki:
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 500 g pomidorów z puszki
  • 3 - 4 marchewki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1,5 - 2 l wody (lub bulionu)


Wykonanie:
Cebulę pokroić i podsmażyć w garnku na oliwie.  Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, opłukaną soczewicą i zalać gorącą wodą / bulionem.  Po około 10 - 15 minutach dodać pomidory.  Pogotować, doprawić do smaku i zmiksować.  Można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.