Na
dzisiejsze święto przygotowałam bardzo kobiecy drink. Drink, który
upatrzyłam sobie już w lutym, kiedy kupiłam Good Food. Tam wtedy był
rabarbarowy sezon, a ja mogłam o nim tylko pomarzyć. Za to teraz
szaleństwo. W magazynie na wierzchu był jeszcze advocat z lemoniadą,
ale zapewniam Was, że bez tego dodatku też smakuje wspaniale.
Mamusie wszystkiego najlepszego.
Składniki:
- wódka
- syrop rabarbarowy *
- lód
Wykonanie:
Do
shakera wlewamy wódkę i syrop w równych proporcjach. Dorzucamy kostki
lodu i dobrze mieszamy. Przelewamy przez sitko (w shakerze już jest) do
zmrożonych kieliszków. Możemy udekorować skórką z rabarbaru.
Składniki:
- 85 g drobnego cukru
- 75 ml wody
- 300 g posiekanego rabarbaru
Cukier i wodę umieścić w garnku. Gotować na małym ogniu tak, aby cukier się rozpuścić, ale woda nie zawrzała. Dodać posiekany rabarbar, przykryć i zwiększyć troszkę ogień. Gotować przez 5 minut. Rabarbar z syropem przełożyć na gęste sitko. Delikatnie przecisnąć syrop do miski. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.