Kategorie

24.05.2013

Ciasto bananowe z rabarbarem

Uwielbiam tego typu ciasta, idealne do pracy, na drugie śniadanie, ale też to do poczęstowania gości.  Do tego bardzo miłych i rzadko widywanych gości.  Ciasto ma jeszcze tę zaletę, że może stać kilka dni i każdego smakuje chyba jeszcze bardziej i nadal jest bardzo wilgotne.  Przepis na podstawie tego wpisu.






Składniki:
  • 190 ml mleczka kokosowego
  • 150 g (polecam około 100) cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu z agawy (lub miodu)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • pół szklanki (125 ml) płatków owsianych
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka (250 ml) pokrojonego rabarbaru

Wykonanie:
Mleczko kokosowe, cukier, jajka, sól, syrop lub miód, i cynamon wymieszać bardzo dokładnie w jednej misce.  Dodać banany, płatki owsiane, mąkę, proszek i rabarbar.  Wymieszać tylko do połączenia składników.   Ciasto przelać do foremki keksówki o wymiarach 20x10 cm (ja wyłożyłam moją papierem do pieczenia, ale można też natłuścić).  Piec w 180 stopniach przez około godzinę, do suchego patyczka.  Poczekać aż ciasto lekko przestygnie i wyjąć z formy i ostudzić.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.