Bernika pokazała niedawno ciasto z bloga Smitten Kitchen.
Ponieważ od dawna miałam w planach chlebek truskawkowy, postanowiłam,
że to będzie właśnie ten. Ciasto jest fantastyczne i na ciepło i
następnego dnia. Jeszcze kolejnego też, jeśli oczywiście coś Wam
zostanie.
Składniki:
3/4 szklanki (250 ml) brązowego cukru
90 ml oleju
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżka rumu
1 1/4 szklanki (250 ml) maki pszennej razowej
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
60 ml jogurtu naturalnego
125 ml pokrojonych truskawek
Wykonanie: Cukier,
mąkę, sodę i sól wymieszać w jednej misce. W drugiej połączyć olej,
jajko, rum, wanilię i jogurt. Dodać do suchych składników i wymieszać
tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone truskawki i delikatnie
wymieszać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie
24 cm) i piec w 180 stopniach około 50 - 60 minut, aż do suchego
patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.