Kategorie

12.06.2013

Muffinki truskawkowe

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość truskawek.  Zresztą czy można ich mieć dość?  Sezon jak dla mnie jest zbyt krótki, a mrożone to już nie to samo.  Muffinki lubię nie tylko za ich smak, ale też za szybkość przygotowania.  Przepis na te konkretne to zmodyfikowany przepis z książeczki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.




Składniki:
  • 260 g mąki pszennej
  • 150 g cukru 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli / salt
  • 200 g truskawek
  • 1 jajko
  • 100 ml oleju
  • 250 ml jogurtu


Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, cukier i sól wymieszać w jednej misce.  Jajko, olej i jogurt w drugiej.  Połączyć składniki obu misek.  Truskawki pokroić na kawałki i delikatnie wmieszać do ciasta.  Ciasto wyłożyć do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami.  Piec przez 20-25 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.