Kategorie

8.07.2013

Syrop jagodowy z lawendą

W lesie pełno jagód, w ogródku kwitnie lawenda, a w internecie znalazłam przepis na cudowny drink.  Do drinku potrzebny będzie jednak najpierw syrop. Ponieważ w planach mam użycie go też do innych rzeczy przepis na syrop pojawi się jako oddzielny wpis, a na drink zapraszam następnym razem.




Składniki:
  • 1 szklanka (250 ml) wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka jagód
  • 4 gałązki lawendy (lub 1 ½ łyżeczki suszonej)

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, dodać cukier I jagody.  Zagotować mieszając tak, aby rozpuścił się cukier.   Zmniejszyć ogień, dodać lawendę i gotować przez około 10 minut.  Pozostawić do ostygnięcia.  W tym czasie syrop naciągnie i będzie miał bardziej intensywny kolor.  Następnie wyłożyć wszystko na gęste sito i delikatnie wycisnąć cały sok.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.