Kategorie

6.07.2013

Kremowa zupa kalafiorowa

Lubię zupy kremowe szczególnie podczas upałów.  Wiem, że może powinnam wtedy robić chłodniki, ale jakoś nie cieszą się one zbytnią popularnością w naszym domu (ja lubię, ale reszta nie do końca).  Kalafior też nie jest faworytem chłopaków, ale w wersji zmiksowanej już jest OK.  Zupę przyprawiłam dużą ilością zielonego pieprzu, aby nadać jej charakteru.




Składniki:
  • włoszczyzna
  • udo kurczaka
  • 1 nieduży kalafior
  • 2 - 3 młode ziemniaki
  • zielony pieprz
  • sól
  • ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:
Udo myjemy i zalewamy wodą (ok 2 l).  Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny.  Dodajemy liść i ziele. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do gotującego się mięsa. Gotujemy około pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki.  Dodajemy do wywaru.  Po 10 minutach dodajemy umyty i podzielony na różyczki kalafior.  Gotujemy do miękkości.  Zupę doprawiamy solą i dużą ilością zielonego pieprzu.  Wyjmujemy ziele, liść, udo i włoszczyznę.  Resztę miksujemy.  Podajemy posypane dodatkowym pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.