Kategorie

8.08.2013

Bułeczki morelowe z kruszonką

Od 3 lat w połowie lipca piekę sporo drożdżówek.  Wszystkie specjalnie dla mojego syna i taty na rowerową pielgrzymkę.  W tym roku drożdżówki pod znakiem moreli.  Przepis na ciasto wzięłam od Dorotuś.



Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych
  • 2 - 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • morele
  • cukier trzcinowy
 
Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 30 g masła (miękkiego lub roztopionego)
  • mleko do posmarowania


Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy robota.  Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste.  Przykryć o odstawić, aż podwoi objętość.   W międzyczasie umyć morele i podzielić na połówki. Ciasto odgazować i krótko wyrobić.  Podzielić na części (około 15 bułeczek po 60 g). Na każdą część ciasta wykładać po połówce moreli.  Posypać odrobiną cukru trzcinowego i uformować bułeczki.
Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę.  Mąkę i masło wyrobić palcami.  Dodać cukier i wymieszać.  Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Piec w 190 stopniach przez 20 - 25 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.