Kategorie

22.08.2013

Ciasteczka lawendowe

Kiedy szykowałam menu na Piknik Smakoszy, wiedziałam, że muszą pojawić się lawendowe ciasteczka.  Chciałam też, aby na ciasteczkach pojawiła się nazwa bloga.  W poszukiwaniu tych idealnych, trafiłam na wersję Alicji.  Ciasteczka wyszły wspaniałe.  Mała Trzaseczka zakochała się w nich bez pamięci ;)




Składniki (na ok. 16 sztuk):
  • 60 g skrobi kukurydzianej
  • 40 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

Wykonanie:
Masło ucieramy z cukrem.  Dodajemy mąkę, skrobię i lawendę.  Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i wkładamy na około 2 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmujemy i pozwalamy mu chwilę poleżeć w temperaturze pokojowej. Wałkujemy na grubość 2 – 3 mm i wycinamy ciasteczka.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 8 – 10 minut w 160 C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.