Od
dawna miałam ochotę spróbować jak smakuje ten deser. Ponieważ Bernika
zorganizowała akcję z przepisami Juli Child, postanowiłam, że wypróbuję jej przepis. Wprawdzie w oryginale clafoutis jest wiśniowe, ale przecież ja nie mogłam dać innego owocu jak morele, prawda?
Składniki:
310 ml mleka
160 g cukru
3 jajka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
100 g mąki pszennej
masło do wysmarowania formy
morele (przepołowione, bez pestek)
cukier puder do posypania
Wykonanie: Piekarnik
rozgrzać do 175 stopni. Formę do zapiekania wysmarowania masłem.
Mleko, 80 g cukru, jajka, wanilię, sól i pieprz zmiksować dokładnie
blenderem. Wylać część masy do przygotowanego naczynia, mniej więcej na
wysokość pół centymetra. Wstawić do piekarnika i zapiekać przez 2
minuty. Wyjąć. Na podpieczoną masę wyłożyć owoce i pospać je
pozostałym cukrem. Wlać resztę masy. Całość wstawić do piekarnika i
zapiekać około godziny. Sprawdzić patyczkiem, czy środek się upiekł.
Podawać na ciepło posypane cukrem pudrem. Na zimno też jest smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.