Kategorie

27.08.2013

Drożdżówki z jeżynami i malinami

Małżonek stwierdził, że to najlepsze drożdżówki jakie jadł w życiu.  Po pierwsze z powodu ciasta, po drugie nadzienie (ilość i wilgotność) było idealne.  Drożdżówki upiekłam na Piknik Smakoszy i muszę przyznać, że rozeszły się błyskawicznie.  Ledwo udało mi się zachować dwie dla dzieci.  Przepis na te drożdżówki Asi przez cały miesiąc wisiał na kalendarzu w zeszłym roku, aż sama się dziwię, że nie zrobiłam ich wcześniej. 




Składniki (na 16 sztuk):
Zaczyn:
  • 7 g drożdży instant
  • 70g ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka cukru


Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.

Ciasto właściwe:
  • 600g mąki pszennej
  • 80g cukru pudru
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • duża szczypta soli
  • 250g serka mascarpone
  • 50g masła
  • 1 jajko, roztrzepane
  • kilka łyżek ciepłego mleka
  • cały zaczyn
Nadzienie:
  • 300 g jeżyn
  • 100 g malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego


Wykonanie:
Mąkę, sól i cukry przesiewamy do miski.  Dodajemy masło i serek i wyrabiamy palcami, aż powstanie kruszonka.   Dodajemy zaczyn i jajko.  Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając mleko.  Kiedy ciasto jest już elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w ciepłe miejsce.  Ciasto ma podwoić objętość.  Wyrośnięte ciasto mocno uderzamy pięścią.  Dzielimy na 16 części (po ok. 70 g).  Z każdej formujemy kulkę.  Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans.   Owoce mieszamy z mąką i cukrem i odstawiamy.
Każdą kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie.  Formujemy bułeczki i odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.  Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min.  Piekarnik nagrzewamy do 180C.  Drożdżówki smakujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min.  Upieczone możemy polukrować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.