Składniki (na 16 sztuk):
Zaczyn:
- 7 g drożdży instant
- 70g ciepłego mleka
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżeczka cukru
Składniki zaczynu mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aż zaczyn zacznie pracować.
Ciasto właściwe:
- 600g mąki pszennej
- 80g cukru pudru
- 3 łyżki cukru z wanilią
- duża szczypta soli
- 250g serka mascarpone
- 50g masła
- 1 jajko, roztrzepane
- kilka łyżek ciepłego mleka
- cały zaczyn
Nadzienie:
- 300 g jeżyn
- 100 g malin
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki domowego cukru waniliowego
Wykonanie:
Mąkę,
sól i cukry przesiewamy do miski. Dodajemy masło i serek i wyrabiamy
palcami, aż powstanie kruszonka. Dodajemy zaczyn i jajko. Zaczynamy
wyrabiać ciasto stopniowo dodając mleko. Kiedy ciasto jest już
elastyczne, formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem, w misce w
ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto mocno
uderzamy pięścią. Dzielimy na 16 części (po ok. 70 g). Z każdej
formujemy kulkę. Odstawiamy pod przykryciem na kwadrans. Owoce
mieszamy z mąką i cukrem i odstawiamy.
Każdą
kulkę rozpłaszczamy, nakładamy przygotowane nadzienie. Formujemy
bułeczki i odkładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
Przykrywamy i zostawiamy na 20 – 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
Drożdżówki smakujemy mlekiem lub jajkiem i pieczemy ok. 15 – 20 min.
Upieczone możemy polukrować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.