Kategorie

30.08.2013

Sok z aronii

Przywiozłam ze wsi odrobinę aronii.  To pierwsze aronie zerwane z młodych krzaków.  Wiedziałam, że chcę, aby powstał z nich sok.  Jednak większość przepisów wspominała o liściach wiśni, których już nie przywiozłam.  Na szczęście znalazłam ten przepis (a przy okazji bardzo smaczny blog).





Składniki:
  • 1 kg aronii
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 l wody


Wykonanie:
Wodę i cukier zagotowujemy.  Dodajemy umyte aronie i zagotowujemy jeszcze raz. Garnek zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.  Najlepiej zostawić go na noc.  Sitko wykładamy gazą.  Przelewamy sok przez gazę i odstawiamy, aż dobrze odcieknie.  Owoców nie wyrzucamy (przydadzą się nam do czegoś innego).  Sok ponownie zagotowujemy.  Przelewamy do wyparzonych lub wypieczonych butelek i zakręcamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.