To
już moja ostatnia propozycja w ramach akcji Morelkowo-Brzoskwiniowo.
Kruszonki cieszą się dużym powodzeniem w naszym domu. Są niewymagające,
można je dowolnie modyfikować, nie mogą się nie udać. A do tego
smakują wybornie. Szczególnie na ciepło.
Składniki:
spora garść malin
2 brzoskwinie
kilka śliwek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru trzcinowego
100 g masła
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g płatków owsianych
80 g cukru trzcinowego
garść orzechów włoskich posiekanych
Wykonanie: Brzoskwinie
i śliwki przekroić, wyjąc pestki. Brzoskwinie pokroić na mniejsze
kawałki, śliwki na pół. Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i cukrem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Mąkę
wsypać do miski. Dodać zimne masło pokrojone w kostkę. Wyrobić
palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki owsiane, cukier i
posiekane orzechy. Wymieszać. Tak przygotowaną kruszonką posypać
owoce. Zapiekać w 190 stopniach przez około pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.