Kategorie

21.09.2013

Chleb pszenny na zakwasie

Ten chleb piekłam jeszcze w sierpniu.  Pojechał ze mną na Piknik Smakoszy.  Na pikniku została zjedzona połowa, resztą zajęliśmy się już w domu.  Przepis jest modyfikacją przepisu Hamelman'a, której dokonała Ewelina.



Składniki na zaczyn zakwasowy:
  • 70g mąki pszennej razowej
  • 70g ciepłej wody
  • 1 pełna łyżka zakwasu żytniego


Wykonanie:

Zakwas mieszamy dokładnie z wodą i dodajemy mąkę. 
Ponownie mieszamy, przykrywamy folią i zostawiamy na 12h w chłodnym miejscu (20C).
 
Składniki na ciasto właściwe:
  • 350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 200g ciepłej wody
  • cały zaczyn (140g)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka gryczanego miodu


Wykonanie:
W misce robota mieszamy zaczyn, wodę, sól i miód. Dodajemy mąki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste.  Formujemy kulę i zostawiamy pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny.  Ciasto ma podwoić swoją objętość.  W trakcie wyrastanie ciasto składamy dwa razy.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby odgazować.  Formujemy bochenek i przekładamy do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką.  Przykrywamy ściereczką i folią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 
Piekarnik (najlepiej z kamieniem) nagrzewamy do 230 stopni. Wkładamy chleb, spryskujemy go wodą i pieczemy około 35 - 40 minut.  Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylamy na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.