Kategorie

14.09.2013

Ciasto ucierane ze śliwkami

Jakiś czas temu moja mama przyniosła nam blaszkę ciasta.  Kilka dni później przyniosła następną. Ciasto znikało za każdym razem w tempie zastraszającym, ale chyba nie ma się co dziwić.




Składniki:
  • 125 g masła
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • śliwki

Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem.  Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając.  Przesiać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać.   Białka ubić na sztywno, wmieszać do ciasta i delikatnie wymieszać.  Ciasto wyłożyć na blachę. Śliwki umyć, przeciąć na pół i wypestkować. Ułożyć na wierzchu, rozcięciem do góry.  Piec w 180 stopniach przez 30 – 40 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.