Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 200 ml jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 500 g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Wykonanie:
Pierś
myjemy, osuszamy. Kroimy na drobne części. Jogurt dobrze doprawiamy
solą i pieprzem. Wkładamy do niego przygotowanego kurczaka, dobrze
mieszamy tak, aby jogurt pokrył całe mięso. Wstawiamy do lodówki na
minimum 15 minut. Kurczaka wyjmujemy z jogurtu, obtaczamy w bułce
tartej i smażymy z obu stron.
Ziemniaki
obieramy, kroimy na frytki. Wkładamy do miski. Wlewamy olej i
wsypujemy tymianek. Ziemniaki dobrze obtaczamy. Wykładamy na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 - 200 stopniach przez
około 25 - 30 minut. Na ostatnich kilka minut możemy przełączyć
piekarnik na termoobieg, aby frytki się zezłociły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.