Kategorie

18.10.2013

Gruszki w occie

Kolejny przepis z książki Lindy Wildsmith.  Tym razem gruszki, które przygotowuje się dosłownie chwilę.  Potem trzeba poczekać 3 miesiące na konsumpcję, ale warto.  Idealne do sera czy mięsa jako przystawka.




Składniki:
  • ok. 1 kg niewielkich, twardych gruszek
  • 500 ml octu winnego, ryżowego lub słodowego
  • 35 g świeżego, startego imbiru
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki nasion kuminu
  • szczypta soli
  • 200 g cukru demerara


Wykonanie:
Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni.  Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku.  Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił.  Potem gotujemy przez 5 minut.  W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki.  Gruszki przekładamy do gorących słoików  zalewamy gorącą marynatą.  Zakręcamy.  Spożywamy po minimum 3 miesiącach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.