Kategorie

19.10.2013

Ciasto dyniowo - bananowe z orzechami

Uwielbiam takie ciasta.  Po pierwszy robi się je szybko, po drugie są przepyszne.  Tym razem wykorzystałam puree z dyni i dodałam banana, który aż prosił się o użycie. 




Składniki:
  • 150 g puree z dyni
  • 1 banan
  • 80 g oleju
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 225 g mąki pszennej
  • 50 g orzechów włoskich

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Banana rozgniatamy.  Dodajemy puree, jajko, olej i cukier.  Mieszamy.  Przesiewamy mąkę z proszkiem i mieszamy tylko do połączenia składników.  Na koniec dodajemy posiekane orzechy.  Masę przelewamy do keksówki (19x9 cm) wyłożonej papierem do pieczenia  i pieczemy do suchego patyczka przez około 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.