Kategorie

7.10.2013

Kapuśniak

Dalej uzupełniam kolekcję zup na blogu.  Tym razem kapuśniak z kiszonej kapusty.  U mnie w domu zawsze jadało się i nadal jada, z dodatkiem przecieru pomidorowego.  Dzisiaj u mnie wersja bez, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodać odrobinę do zupy.  Zmieni się wtedy trochę smak, no i wygląd.




Składniki:
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • 2 -3 marchewki
  • 1 -2 pietruszki
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 - 5 ziemniaków
  • 300 - 400 g kapusty kiszonej
  • sól, pieprz


Wykonanie:
Boczek zalać wodą (ok 2 - 3l).  Doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowiny. Dodać ziele i liść laurowy.  Warzywa umyć, obrać.  Dodać do wywaru.  Gotować przez kilkanaście minut.  Ziemniaki obrać,  pokroić w kostkę i dodać do zupy.  Gotować przez kwadrans.  W międzyczasie kapustę odcisnąć i posiekać.  Kiedy ziemniaki będą już prawie ugotowane dodać kapustę. Gotować aż zmięknie.  Doprawić do smaku.  Można dodać kilka łyżek przecieru pomidorowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.