Kategorie

10.10.2013

Pizza ze szpinakiem i kozim serem

Moje ulubione smaki, które kojarzą mi się zawsze z jedną osobą.  Już o tym pisałam, ale mogę częściej.  W końcu nie ma jak cudowna przyjaźń, nawet na odległość.
Skorzystałam z naszego ulubionego przepisu na ciasto, który znajdziecie tutaj.  Z tego przepisu wyjdzie Wam 4 okrągłych pizz o średnicy ok. 25 cm.  Ilość farszu podana jest na 1 placek.




Składniki:
  • ciasto np z tego przepisu
  • ok. 300 g świeżego szpinaku
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ok 100 g sera koziego
  • 1 - 2 łyżeczki oleju

Wykonanie:
Szpinak dokładnie wyjemy i kroimy.  Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut.  W międzyczasie dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku.  Szpinak nie musi być bardzo uduszony.
Rozwałkowujemy płat ciasta.  Wykładamy na środek podduszony szpinak.  Na wierzch kładziemy kawałki sera.  Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni (najlepiej z kamieniem do pizzy).  Pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.