Moje ulubione smaki, które kojarzą mi się zawsze z jedną osobą. Już o tym pisałam, ale mogę częściej. W końcu nie ma jak cudowna przyjaźń, nawet na odległość.
Skorzystałam z naszego ulubionego przepisu na ciasto, który znajdziecie tutaj. Z tego przepisu wyjdzie Wam 4 okrągłych pizz o średnicy ok. 25 cm. Ilość farszu podana jest na 1 placek.
Składniki:
- ciasto np z tego przepisu
- ok. 300 g świeżego szpinaku
- 2 - 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok 100 g sera koziego
- 1 - 2 łyżeczki oleju
Wykonanie:
Szpinak dokładnie wyjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i dusimy przez kilka minut. W międzyczasie dodajemy posiekany lub rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku. Szpinak nie musi być bardzo uduszony.
Rozwałkowujemy płat ciasta. Wykładamy na środek podduszony szpinak. Na wierzch kładziemy kawałki sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni (najlepiej z kamieniem do pizzy). Pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.