Składniki:
- 115 cukru
- 150 ml wody
- starta skórka i sok z 3 cytryn (dałam 2 cytryny i 1 pomarańczę)
- 85 ml mleka
- 1 białko (nie dałam)
Wykonanie:
Cukier rozpuszczamy w wodzie i gotujemy przez około 8 minut. Dodajemy sok i starte skórki i zagotowujemy. Kiedy tylko zacznie ponownie wrzeć, zdejmujemy z ognia. Dodajemy mleko i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ostygnie przekładamy do maszyny do lodów i zamrażamy przez 20 - 25 minut. Jeżeli nie mamy maszyny przekładamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Miksujemy co 15 minut, aż masa będzie kremowa. Białko ubijamy na sztywno i na sam koniec dodajemy do zmrożonego sorbetu. Wkładamy do zamrażalnika do ponownego zamrożenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.