Kategorie

13.10.2013

Htipiti - Pasta z pieczonej papryki i fety

Przygotowałam ją jeszcze w sierpniu na Piknik Smakoszy.  Przepis poleciła mi Malwina.  Niestety pasta na zdjęciach wyszła mało zachęcająco.  Musicie mi to wybaczyć.  Jest jednak na tyle smaczna, że warto ją przygotować.  Naprawdę.



Składniki:
  • 120 g sera feta
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki  chili
  • 60 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Paprykę myjemy, kroimy na pół i oczyszczamy z gniazda nasiennego. Kładziemy na blasze skórką to góry i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (z termo obiegiem).  Pieczemy przez 20-30 minut, aż skórka papryki ściemnieje i pomarszczy się. Paprykę wkładamy do foliowego woreczka z zamknięciem, zamykamy, odstawiamy na kilkanaście minut.  Wyjmujemy paprykę i zdejmujemy z niej skórkę.  Warto zrobić to dzień przed planowanym robieniem pasty. Ostudzoną paprykę kroimy na drobniejsze części. Wszystkie składniki* miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, wówczas dolewamy odrobinę oliwy z zalewy od pomidorów.

* Warto dać na początek tylko ¼ papryczki chili, a po zmiksowaniu i skosztowaniu ewentualnie dodać więcej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.