Kategorie

18.11.2013

Kruche ciasteczka z dżemem (Linzer cookies)

Dostałam zamówienie na ciasto truskawkowe od pewnej młodej damy.  Z miłą chęcią, tylko w listopadzie trochę ciężko o świeże truskawki.  Niby mam zamrożone, ale jakoś nie miałam ochoty na ciasto z rozmrażanych.  Pomyślałam, że ciasteczka z dziurką i dżemem truskawkowym powinny się spodobać. Miałam rację.  Dzieciaki oszalały.



Składniki:
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

  • dżem truskawkowy

Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Masło i cukier utrzeć na puszystą masę.  Następnie dodawać jajko i  wanilię.  Przesiać pozostałe składniki i wymieszać łyżką.  Następnie uformować rękoma kulę. 
Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką, na grubość około 3 mm.  Wycinać kółka.  W połowie z nich wyciąć mniejsze koło.  Resztki ciasta zagnieść i ponownie rozwałkowywać.  Wycięte ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec przez około 15 minut, aż lekko zbrązowieją.  Ostudzić na kratce.  Całe ciasteczka smarować dżemem truskawkowym.  Przykrywać ciasteczkami z dziurką.  Można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.