Kategorie

19.11.2013

Omlet dyniowy

Kiedy Bee pokazała go u siebie, wiedziałam, że szybko u nas zagości.  Tak też się stało.  Omlet przygotowałam w najbliższy weekend na śniadanie.  Córcia przepadła.  Najpierw zrobiłam jeden i jadłyśmy na spółkę.  Potem musiałam dorobić drugi, bo okazało się, że jeden to za mało.




Składniki:
  • 2 duże jajka
  • 100 g pure z dyni
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mąki
  • 4 łyżki klarowanego masła – do smażenia
  • jogurt do podania

Wykonanie:

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.  Żółtka, pure, cukier dokładnie wymieszać.  Dodać mąkę i ponownie wymieszać.  Dodać ubite białka i delikatnie połączyć całość.  Omlet usmażyć na maśle najpierw z jednej, potem z drugiej strony.   Podzielić na kawałki i chwilę podsmażyć.  Podawać z jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.