Kategorie

21.11.2013

Słodki sos barbecue

Powiecie, że to przecież nie sezon na grilla.  Pewnie, że nie sezon, ale taki sos przyda się nie tylko latem.  Jest idealny do sera (sprawdzałam) oraz przyda nam się jeszcze do zrobienia pewnego sosu, a sos będzie idealny do obiadu.  Tylko o tym już w kilku następnych wpisach.  Przepis na sos pochodzi ze strony BBC.



Składniki:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 400 g pomidorów z puszki (krojonych)
  • 3 ząbki czosnku (posiekane)
  • 85 g cukru trzcinowego
  • 3 łyżki octu jabłkowego (w oryginale malt vinegar)
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego



Wykonanie:
Rozgrzać oliwę w garnku i dodać cebulę.  Podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cebula zmięknie.  Dodać pozostałe składniki,doprawić do smaku i wymieszać.  Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje.  Można zmiksować całość blenderem, ale nie jest to konieczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.