Powiecie,
że to przecież nie sezon na grilla. Pewnie, że nie sezon, ale taki sos
przyda się nie tylko latem. Jest idealny do sera (sprawdzałam) oraz
przyda nam się jeszcze do zrobienia pewnego sosu, a sos będzie idealny
do obiadu. Tylko o tym już w kilku następnych wpisach. Przepis na sos
pochodzi ze strony BBC.
Składniki:
1 łyżka oliwy
1 posiekana cebula
400 g pomidorów z puszki (krojonych)
3 ząbki czosnku (posiekane)
85 g cukru trzcinowego
3 łyżki octu jabłkowego (w oryginale malt vinegar)
2 łyżki sosu Worcestershire
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Rozgrzać
oliwę w garnku i dodać cebulę. Podsmażać na niewielkim ogniu przez
kilka minut, aż cebula zmięknie. Dodać pozostałe składniki,doprawić do
smaku i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim
ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje. Można zmiksować całość
blenderem, ale nie jest to konieczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.