Otarte
cytryny trzeba jak najszybciej zużyć. A czy jest coś lepszego niż
cytrynowy krem? Chyba nie ma. Oto kolejny przepis na ten krem na
blogu. Ten krem jest aksamitny i bardzo, ale to bardzo cytrynowy.
Przepis znalazłam na blogu Betty's Kitchen. A już jutro świąteczny pomysł na wykorzystanie tego kremu.
Składniki:
3 jajka
150 g drobnego cukru
80 ml soku z cytryn (z 2 - 3 cytryn)
60 g masła
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Wykonanie: Przygotowujemy
garnek z wodą. Stawiamy na nim miskę tak, aby nie dotykała wody. Do
miski wlewamy sok z cytryny, wbijamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier i
skórkę z cytryny. Gotujemy w kąpieli wodnej cały czas mieszając.
Gotowanie ma trwać około 10 minut, aż krem będzie gęsty. Zdejmujemy
miskę z garnka i wkładamy pokrojone masło. Mieszamy całość i
odstawiamy. Krem przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce do
około tygodnia.
Zrobiłam jako ciekawostkę i wyszło przepyszne, dziękuje!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę.
Usuń