Kategorie

9.12.2013

Krem cytrynowy (Lemon curd)

Otarte cytryny trzeba jak najszybciej zużyć. A czy jest coś lepszego niż cytrynowy krem?  Chyba nie ma.  Oto kolejny przepis na ten krem na blogu.  Ten krem jest aksamitny i bardzo, ale to bardzo cytrynowy.  Przepis znalazłam na blogu Betty's Kitchen. A już jutro świąteczny pomysł na wykorzystanie tego kremu.




Składniki:
  • 3 jajka
  • 150 g drobnego cukru
  • 80 ml soku z cytryn (z 2 - 3 cytryn)
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny

Wykonanie:
Przygotowujemy garnek z wodą. Stawiamy na nim miskę tak, aby nie dotykała wody.  Do miski wlewamy sok z cytryny, wbijamy rozbełtane jajka i dodajemy cukier i skórkę z cytryny.  Gotujemy w kąpieli wodnej cały czas mieszając.  Gotowanie ma trwać około 10 minut, aż krem będzie gęsty.  Zdejmujemy miskę z garnka i wkładamy pokrojone masło.  Mieszamy całość i odstawiamy.  Krem przekładamy do słoika.  Przechowujemy w lodówce do około tygodnia.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.